Bucureşti, 29 mai 2024
Ca singura femeie candidată independent la alegerile europarlamentare din România în 2024, îmi asum cu responsabilitate şi dedicare următorii piloni esenţiali pentru dezvoltarea şi bunăstarea comunităţii noastre.
Am o carieră de 20 ani în dezvoltarea mediului antreprenorial românesc, atât din poziţie oficială, cât şi privată, dublată de expertiză în finanţările europene şi în domeniul bancar.
Îmi însuşesc cunoaşterea şi promovarea absolută a identităţii naţionale pentru o Românie demnă, diversă şi puternică, ca motor pentru negociere şi progres.
Prin acest manifest, mă angajez să particip, ca viitor europarlamentar, la imaginea unei Românii mai echitabilă, mai prospere şi mai puternice.
1. Solidaritate şi sprijin pentru familiile monoparentale
Pentru mine, familia este extrem de importantă. Familia dictează viitorul copiilor. Avem peste 300 000 de copii în România care se culcă flămânzi. În familiile monoparentale, sărăcia este în cea mai aspră formă a sa. Potrivit unui raport al INSSE lansat în 2022, familiile monoparentale se confruntă cu cel mai mare risc de deprivare socială şi materială. Mai mult de jumătate dintre aceste familii sunt în această stare (55,2%), iar peste 1 din 3 persoane (35,4%) trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială. În Uniunea Europeană, 6,6% din familii sunt monoparentale, iar în România, aproximativ 6% dintre părinţi sunt singuri, dintre care 5% sunt mame singure. Această dublă vulnerabilitate trebuie abordată prin programe de sprijin financiar, educaţional şi social pentru a asigura un viitor mai bun copiilor acestor familii. Prin acest pilon, spun stop la indiferenţa politicienilor in privinţa acestor familii şi vreau să le prioritizez în negocierea noului exerciţiu financiar, negociere ce va fi demarată anul viitor.
2. Familia românească de peste graniţe: Investitorii fără voce
Românii din diaspora sunt cel mai mare „investitor” în economia naţională, aducând anual miliarde de euro în ţară. Prin mandatul meu la Parlamentul European, îmi propun să sprijin românii din străinătate, printr-un canal direct, LIVE, conectat la cabinetul meu, pentru a-şi exprima nevoile şi problemele şi consolidarea şi potenţarea eficienţei platformei paneuropene destinate serviciilor sociale şi medicale a Schimbului electronic de informaţii de securitate socială (EESSI), adoptat şi în ţara noastră. Voi lucra pentru îmbunătăţirea serviciilor consulare şi pentru iniţiative care să le permită să participe activ la dezvoltarea comunităţilor româneşti de peste hotare. Românii din afara ţării sunt ambasadorii noştri şi merită să fie reprezentaţi şi susţinuţi corespunzător.
3. Lupta împotriva violenţei domestice şi programe eficiente de protecţie pentru victime
Violenţa domestică este o problemă gravă în România, cu peste 100.000 de cazuri raportate anual. Multe victime nu au curajul sau mijloacele de a raporta abuzurile. Mă angajez să particip activ la implementarea de măsuri de prevenire a violenţei domestice, linii de ajutor de urgenţă, adăposturi sigure construite de UAT-uri prin fonduri europene specifice şi acces la consiliere juridică şi psihologică. Aceste măsuri vor ajuta victimele să-şi reconstruiască vieţile în siguranţă şi demnitate.
4. Plan de carieră pentru tineri, în contextul impactului economic, odată cu anul 2030: pensionarea decreţeilor
Astăzi, stăm aşa:
– numărăm 5,2 milioane de pensionari, cu drept fără echivoc la pensie;
– anul 2040 va raporta un număr de 6 milioane de oameni aflaţi la pensie;
Decreţeii reprezintă generaţia pe care economia României, din păcate, s-a sprijinit ca forţă principală de muncă, fiind cei care au lucrat atât în industriile tradiţionale, cât şi cele creative. Guvernele nu au planificat economia în prevenţia crizei economice inerente, odată cu pensionarea acestora, care va începe în 2030 şi nu ia în calcul programe destinate inserţiei tinerilor pe piaţa muncii de azi şi de mâine. Meseriile viitorului au nevoie de acomodare prealabilă într-o relansare economică a României, iar industria trebuie retehnologizată pentru a fi competitoare pe piaţa internaţională. Cine va lucra în aceste ramuri?
Ca orice generaţie, activitatea profesională este finită şi nu doar generaţia de astăzi trebuie pregătită, ci şi normele şi cadrul de muncă. Cu balanţa demografică înclinată spre pensionari, cu un aparat guvernamental care s-a împrumutat în ultimii 2 ani cât în ultimii 8, ne putem plasa în scenariul nociv în care va creşte vârsta de pensionare şi taxarea pentru a susţine sistemul de pensie. Ne mai întrece doar Siria, la nivel global, prin prisma datoriei care tot creşte în comparaţie cu poporul rezident care tot scade.
Statusul este sigur: anul 2030 este deja măsurat, socio-economic vorbind, prin datele de până acum. Avem un establishment bazat pe consum, fără măsuri protecţioniste pentru forţa de muncă şi mediul de afaceri din RO, cu acţiuni pentru 0 progres, iar la nivelul educaţional, suntem fruntaşi conform ultimului eurobarometru, la abandonul şcolar.
Asum să fac acţiuni pentru un Plan European de Carieră pentru Tineri, de la piloni de finanţare, la amendamentele oportune în iniţiativele legislative ale Comisiei Europene şi promovarea necesităţii de misiuni economice care să sprijine mediul de afaceri românesc, în vederea adaptării la cum va arăta piaţa muncii.
Asigur că voi face toate diligenţele necesare pentru implementarea de programe de orientare profesională, stagii de practică şi mentorat, adaptate nevoilor pieţei muncii din 2030.
5. Sprijin pentru economie prin revitalizarea industriilor autohtone
Revitalizarea sectoarelor industriale tradiţionale este esenţială pentru creşterea economică şi competitivitatea României. Voi susţine modernizarea infrastructurii, sprijinul pentru inovaţie şi tehnologie, şi facilitarea internaţionalizării companiilor autohtone. Obiectivul meu este să creez locuri de muncă durabile şi să reduc decalajele dintre rural şi urban, astfel încât oamenii să rămână în comunităţile lor natale doar din dorinţă, nu de nevoie. Revitalizarea industriei româneşti poate fi o misiune dusă la nivelul următor, dacă este un plan integrat şi pentru care se acţionează atât în parteneriat instituţional, cât şi alături de mediul de afaceri românesc, pe care îl invit la consultări pentru a „cartografia” România social şi economic, alături de mine. În Parlamentul European, îmi propun o misiune de uniformizare şi de diminuare a decalajelor dintre rural şi urban, reducerea disparităţilor regionale şi îmi doresc ca prin revitalizarea industriilor, România să revină la poziţia de stat fruntaş al Europei în industrie şi agricultura.
6. Finanţarea agriculturii: Asset-ul României pentru un viitor sigur
Ca europarlamentar, mă angajez să sprijin România prin promovarea şi utilizarea eficientă a fondurilor europene disponibile pentru agricultură, dezvoltare rurală, cercetare şi inovare, şi ocuparea forţei de muncă în zonele rurale. Mă angajez să aduc România în prima linie pentru negociere şi contribui la dezvoltarea echilibrată a agriculturii şi a zonelor rurale din România, făcând demersurile necesare ca fondurile europene să fie utilizate eficient pentru a aduce beneficii concrete fermierilor şi comunităţilor rurale.
Acţiuni concrete:
a) Susţinerea agricultorilor prin plăţi directe şi măsuri de sprijin
Voi lucra pentru a facilita accesul acestora la finanţare, asigurându-mă că informaţiile sunt clar comunicate şi că procesele de aplicare sunt simplificate. Plăţile directe şi măsurile de reglementare sau de sprijin pentru pieţele agricole vor fi tratate cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea şi prosperitatea agriculturii româneşti.
b) Dezvoltarea rurală prin fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) Voi promova utilizarea Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a zonelor rurale din România.
Programele de dezvoltare rurală vor include modernizarea infrastructurii, sprijinirea afacerilor locale şi promovarea inovaţiilor agricole. Aceste măsuri vor ajuta la crearea unui mediu rural prosper şi atractiv pentru
investiţii.
c) Promovarea cercetării şi inovării în agricultură
Fermierii români vor beneficia de sprijin din clusterul „Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură şi mediu” din cadrul programului Orizont Europa. Voi încuraja participarea la proiectele de cercetare şi inovare, care vor aduce tehnologii avansate şi practici sustenabile în agricultura românească. Finanţările disponibile pe portalul pentru oportunităţi de finanţare şi ofertare vor fi promovate activ pentru a asigura participarea cât mai largă a fermierilor români.
d) Îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în zonele rurale
Voi sprijini fermierii prin accesul la acţiuni din cadrul Programului privind piaţa unică, în special în pilonul privind lanţul alimentar gestionat de Agenţia Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătăţii şi Digital (HaDEA). De asemenea, voi promova utilizarea Fondului social european Plus (FSE+) pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în zonele rurale, asigurându-mă că muncitorii din agricultură au acces la condiţii de muncă decente şi oportunităţi de formare profesională.
7. Militarea pentru drepturile depline ale României: Schengen terestru
Voi face toate diligenţele necesare pentru aderarea completă a României la spaţiul Schengen, recunoscând importanţa acestui obiectiv pentru mobilitatea cetăţenilor şi dezvoltarea economică. Susţin toate demersurile diplomatice necesare pentru atingerea acestui obiectiv strategic.
Acum 1 an şi jumătate am făcut publică poziţia mea de boicot, prin Romanian Business Chamber, moment în care m-am solidarizat cu mediul de afaceri şi am sancţionat încălcarea drepturilor de a avea statut egal de producător ori transportator, un drept câştigat prin buna îndeplinire a condiţiilor. Astăzi, felicit demersurile pentru Air Schengen şi Schengen Naval, spaţii care în esenţă sunt despre demnitatea românilor, cetăţeni europeni. Este o demnitate muncită şi demonstrată şi de cei plecaţi, ori de cei care călătoresc, nu doar de actul politicianist.
În al 12-lea an, realitatea gravă este că, România pierde 10 miliarde de euro pe an, cât timp avem o tranzitare blocată către o piaţă de consum de 420 de milioane de consumatori, cât are populaţia Spaţiului Schengen. Impactul financiar al menţinerii blocajului pe varianta terestră a Spaţiului Schengen este suportat de ţara noastră. Frustrarea transportatorilor şi antreprenorilor români, direct afectaţi de aceste decizii politice arbitrare ale Austriei, au ajuns la un nivel foarte ridicat, la care se adaugă şi alte state care îşi tranzitează produsele prin vămile noastre sunt profund afectate. Poporul român, antreprenorii români cat şi investitorii străini sunt drastic afectaţi de această decizie şi se pare ca efortul autorităţilor de la Bucureşti nu este suficient.
8. Susţinerea mişcării cooperatiste M-am aliniat revendicărilor din „Manifestul pentru alegerile europene 2024” al CECOP (Confederaţia Europeană a cooperativelor active în industrie şi servicii).
Cooperativele pot fi soluţii sustenabile şi durabile pentru familii, comunităţi şi industrii, promovând solidaritatea, eficienţa, democraţia, echitatea şi responsabilitatea pentru mediu.
Voi susţine:
1. Recunoaşterea şi promovarea modelului de proprietate a lucrătorului.
2. Sprijinirea antreprenoriatului cooperativ.
3. Încurajarea legislaţiei favorabile cooperativelor.
4. Sprijin legislativ şi financiar pentru preluarea companiilor de către lucrători.
5. Recunoaşterea funcţiei sociale a cooperativelor în politica UE de concurenţă.
6. Sprijin pentru industriile tradiţionale şi consumatoare de energie în tranziţia verde şi digitală.
7. Creşterea investiţiilor în infrastructura socială şi sectorul îngrijirii.
8. Reformarea regulilor UE privind achiziţiile publice.
9. Încurajarea parteneriatelor integrate bazate pe nevoile comunităţii.
10. Formarea lucrătorilor în competenţe digitale şi ecologice.
11. Extinderea şi sprijinirea instrumentelor financiare cooperative.
12. Aplicarea unui „Test cooperativ” pentru propunerile legislative ale UE.
13. Asigurarea continuităţii intergrupului economiei sociale în Parlamentul European.
Am o carieră de 20 ani în dezvoltarea mediului antreprenorial românesc, atât din poziţie oficială, cât şi privată, dublată de expertiză în finanţările europene şi în domeniul bancar.
Îmi însuşesc cunoaşterea şi promovarea absolută a identităţii naţionale pentru o Românie demnă, diversă şi puternică, ca motor pentru negociere şi progres.
Pîrvănescu Paula Marinela
Candidată Independentă la Alegerile Europarlamentare 2024